Stort forskningsprosjekt om vindturbiner påvirker hubro og flaggermus
Metodikk
Vi skal bruke flere ulike metoder for å studere hvordan hubroens bruker sitt habitat. Disse inkluderer GPS-monitorering, kamerafangst og registrering av byttedyr. I tillegg vil vi benytte DNA-analyser for å vurdere hekkesuksessen til etablerte par, og for å måle tilgjengelighet av byttedyr.
Flaggermus vil observeres ved bruk av Motus-mottakerstasjoner for å fange, radiomerke og spore bevegelsene til migrerende flaggermus. Vi vil også samle inn akustiske data for flaggermus og kvantifisere forekomsten av byttedyr (insekter) ved hjelp av kamerafeller og andre metoder.
Dataanalyse og modellering vil utføres av NMBU med forskningsgruppen for anvendt kvantitativ økologi (AQEG) som ledes av professor Richard Bischof.
Mål
I prosjektet skal vi beskrive og forklare effektene som vindturbiner kan ha på flaggermus og hubro. Vi skal også utvikle verktøy for å forutsi risiko for negative effekter i tid og rom. Slike verktøy kan blant annet brukes for å planlegge nye vindkraftanlegg slik at negative effekter på dyrelivet minimeres.
Vi håper at resultatene fra prosjektet kan gi et bedre grunnlag for behandling av fremtidige konsesjonssøknader. Resultatene kan også benyttes for å forbedre nasjonale retningslinjer samt bidra til at Norges forpliktelser i forbindelse med EUROBATS-avtalen oppfylles.
Les mer om prosjektet her: https://www.nmbu.no/forskning/prosjekter/effekter-av-vindturbiner-pa-hubro-og-flaggermus